Ei kommentteja

JOHDATUS TURKKIIN

Turkilla, joka on silta Euroopan ja Aasian välillä, on erityisen rikas kulttuuriperinne. Tuskin millään muulla maalla on kokemusta niin monenlaisista kulttuureista viimeisten yhdeksän tuhannen vuoden ajalta.

Mahtavan Mesopotamian jälkeen kukoistivat heettiläisten ja  Urartun kuningaskunnat, ja Länsi-Anatoliassa hallitsivat joonialaisten ja roomalaisten sivilisaatiot. Istanbulilla on ollut kunnia olla kahden imperiumin pääkaupunki  – bysanttilaisen ja ottomaanien. Anatoliasta itsestään tuli ihmisten, kulttuurien ja uskontojen kohtaamispaikka. Esimerkiksi alueella kukoisti ensin kristinusko ja myöhemmin seltsukkien ja ottomaanien tuomana islaminusko.

Tee retkiä hyvin säilyneisiin antiikin aikaisiin kohteisiin kuten Efesos, Hattusas, Pergamo, Perge, Troija, Hierapolis, Sardis jne. Reiteillä, joita Turkissa kuljet, ovat todennäköisesti vaeltaneet sellaiset historian henkilöt kuin profeetta Abraham, Aleksanteri Suuri, keisari Augustus, apostolit Paavali, Filippus, Pietari ja Johannes sekä ottomaanisulttaanit.

Tule vierailemaan Turkkiin, jumalten, keisareitten, kuninkaitten ja sulttaanien maahan!

Tiesitkö tämän?

Maailman vanhin kaupunki on ollut Turkissa ja oli nimeltään “Çatalhöyük” n. 9000 eKr.

Raamatun mukaan Nooan arkki rantautui turkkilaiseen Araratin vuoreen.

Profeetta Abraham syntyi Turkin Urfassa, joka on kaupunki Kaakkois-Anatoliassa. Abrahamin tunnetuin ihmeteko oli tulirintaman kääntäminen järvelle, jota nykyisin kutsutaan ”Urfa kalajärveksi”.

Maailman vanhin laivanhylky on löydetty Uluburunista Turkin Kaşissa.

Kuuluisa Troijan sota käytiin Dardanelleilla Turkin luoteisosassa.

Heraclitus (filosofian isä), Homeros (Ilias ja Odysseia), Herodotos (historian isä) ja Thales (geometrian ja astronomian isä) syntyivät ja elivät Turkin Anatoliassa.

Aleksanteri Suuri voitti Anatoliassa kaksi taistelua  –  “ Çanakkale ja Hatay”.

Julius Cesar lausui kuuluisat sanansa ”Veni, vidi, Vici” Tokatissa lyötyään Pontoksen kuninkaan Mitrihadesin.

Ilmestyskirjan seitsemän kirkkoa sijaitsevat kaikki Anatolian Egean alueella: Efesos, Smyrna, Pergamum, Thyatira, Sardis, Philadelphia ja Laodicea.

Apostoli Paavalin syntymäkoti on Tarsuksessa Etelä-Turkissa.

Apostoli Pietarin rakentama ensimmäinen kristillinen kirkko on Antakyassa (Antiokia).

Pyörivien dervissien veljeskunnan perustaja “Mevlana”  syntyi Afganistanissa, mutta kirjoitti teoksensa “MESNEVI” Turkin Konyassa, missä myös kuoli ja sinne haudattiin.

”Tule, tule taas kuka oletkin, tule!

Pakana, tulen tai epäjumalan palvoja, tule!

Tule, vaikka katumuksesi sadasti rikoitkin.

Meidän on toivon portti, tule sellaisena kuin olet.”

Mevlana Celaleddin Rumi

 

Turkin Tasavallan perustaminen

Konstantinopolin ja Smyrnan miehitys I maailmansodan jälkeen kannusti Turkin kansallismielisen liikkeen perustamista. Mustafa Kemal Atatürkin (sotilaskomentaja, joka kunnostautui Gallipolin taistelussa) johdolla Turkista tuli demokraattinen tasavalta 29. lokakuuta 1923. Mustafa Kemalista tuli tasavallan ensimmäinen presidentti, joka sittemmin ajoi monia radikaaleja uudistuksia tarkoituksenaan kehittää vanha ottomaanien Turkki uudeksi maalliseksi tasavallaksi. Sukunimilain uudistuksen yhteydessä vuonna 1934 Turkin parlamentti myönsi Mustafa Kemalille kunnianimen ”Atatürk” .

Rauha kotimaassa, rauha maailmassa (Mustafa Kemal Atatürk)

Turkin pääkaupunki on Ankara, ja maan kansalaiset ovat turkkilaisia, joita Turkin tilastokeskuksen mukaan oli vuoden 1912 lopussa 75 627 384 asukaista.

Turkki on maallinen valtio ilman virallista valtionuskontoa, ja Turkin perustuslain mukaan maassa on uskonnon ja omantunnon vapaus. Väestöstä 95 % on muslimeja. Maan virallinen kieli on turkki, jota äidinkielenään puhuu 85 % väestöstä. Koulutus Turkissa noudattaa kansallista järjestelmää, joka luotiin Atatürkin uudistusten yhteydessä tasavallan perustamisen jälkeen 1923. Se on valtiojohtoinen järjestelmä, jonka tarkoituksena on tuottaa taitavia ammattilaisia maan sosiaalisiin ja taloudellisiin instituutioihin. 8 vuoden peruskoulutusta, 4 vuoden lukio- tai ammattikoulutusta ja korkeakoulujärjestelmää säädellään opiskelijoiden valintakokeilla.

Turkissa on korkealuokkaisia hiekkarantoja pitkin Egeanmeren, Välimeren ja Mustanmeren rannikoita. Turkin lempeässä ilmastossa auringon lämpö antaa mahdollisuuden nauttia auringonotosta ja uimisesta Egeanmeren ja Välimeren kristallinkirkkaissa vesissä lähes ympäri vuoden.

Voit kuljeskella värikkäissä basaareissa tai toreilla, joita löytyy joka puolelta maata, koska ne ovat yhä paikallisten asukkaiden perinteinen tapa hoitaa ostoksensa. Tai vaeltele perinteisissä kaupunki- ja kyläyhteisöissä, joissa yhä edelleen on nähtävissä merkkejä vanhasta vuosisatojen takaisesta arkkitehtuurista.

Minne Turkissa menetkin, voimme vakuuttaa, että tapaat ehkä maailman ystävällisimmät ja avuliaimmat ihmiset. Turkki on nykyään turvallisimpia maita matkustaa. Turkissa sinulla on mahdollisuus tutustua kuuluisaan turkkilaiseen keittiöön, joka ruoka-asiantuntijoiden mukaan on kolmen parhaan joukossa maailmassa.